Invigning av Bilsportarvets nya lokal i Ljungbyhed

I Juni 2010 startade Bilsportarvet efter en idé utformad av dåvarande förbundsdirektören Gunnar Elmgren och SBF,s ordförande Kåge Schildt. Bilsportarvet fick då ett uppdrag, att spara och förvara Svensk bilsporthistoria. Det skulle gå till så att inget gammalt material typ bilder, program, resultat och annat spännande som handlade om bilsporten hamnade i en container när någon som samlat gått bort eller kanske tröttnat på att ha saker liggande hemma. Skälen kan naturligtvis vara många, men huvuddragen var detta. Det hela startade i en liten lokal i Fruängen i Stockholm som snart blev för trång. Vi flyttade då ut till Bredden i en grannfastighet till SBF men detta var inte så genomtänkt då vi som var drivande bodde i andra ändan av landet. Efter en del letande så fann undertecknad en lokal i Ljungbyhed där vi finns idag.

Vi har funnits här i ungefär ett år så vi tyckte att det kunde vara på plats att inviga våra fina lokaliteter och samtidigt fira att vi fyllde år. Sagt och gjort så bjöd vi in ett 40-tal personer i vårt närområde till en liten fest. Det hela blev en succé med glada och trevliga personer där många förundrat beundrade vårt fina kontor och vårt arkiv. Bland våra gäster var ordförande Kenneth Thorén och vice ordf. Monica Möller samt självklart en del av de förare som bidragit till historien. Världsmästare Stig Blomqvist, som passade på att fylla 70 år några dagar före samt även mannen från Örkelljunga med 6 EM-titlar i bagaget, Tommy Brorsson. Även han fyllde 70 år bara några veckor innan. Där fanns också Svenharry Åkesson som byggde den första Königseggen. Formelbilsbyggare som tävlat själv. Bland övriga förare var Torbjörn Valfridsson, Kjell Strandberg, Lasse Widenborg, Per Hågeman, Roland Falkenbäck med flera. Dessutom en massa andra personligheter inom sporten som Örjan Åberg, Sten Sundström. Stig Martinsson med flera. Som inte det räckte så hade flera tagit med sig sina tävlingsbilar som prydde parkeringen utanför entrén. Många var imponerade av Hans-Åke Söderqvists Ford Falcon som Stig Blomqvist kört i Midnattsolsrallyt för bara en tid sedan. Till er alla som gjorde den här dagen till den succé den blev vill jag rikta ett stort tack. Inte minst ni som hjälpte till med servering av snittar, kaffe och sanslöst god tårta. Detta gäller för mina fantastiska medhjälpare i Bilsportarvet plus hustru Maggan och Monica Möller, Ingrid Thorell med flera. Nu lägger vi in en växel tid och ser framåt och mot nästa 10 år.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest