Conny Andersson en meriterad formelbilsförare

En av våra riktigt meriterade formelbilsförare är Conny Andersson. Född 1939 i Alingsås kom Conny ganska sent i gång med racing men sedan tog det hela fart. Svensk mästare 1972 och 74 i Formel 3 och också tvåa i Europamästerskapet i Formel 3 1975. Trots fyra segrar året därpå på Nürburgring, Avus, Croix-en-Ternois och Knutstorp slutar han återigen som tvåa i EM. År 1976 får Conny chansen att göra inhopp i Formel 1 där debuten skedde på Zandvoort i Holland för Surtees i deras bil TS19. Från start i det sista ledet tvingas han bryta loppet efter nio varv av de 75 som skulle köras. Dock var han i gott sällskap då både Ronnie Peterson och Gunnar Nilsson även tvingas bryta. Ronnie var då i ledning. I de fyra lopp han får chansen att delta 1977, Spanien, Belgien, Sverige och Frankrike lyckas han inte kvala in till tävlingen. Bilden på Conny är från Nürburgring där han segrar och han har Ricardo Patrese på ena sidan och Harald Ertl på den andra.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest