Rally-Harry Bengtsson är död

Vi nås av den tragiska nyheten att Rally-Harry Bengtsson avlidit den 19 april. Rallysporten har sorg och många minns idag denne sympatiske man som fick vara med oss i 87 år. Sin sista tävling körde Harry för två sedan i Djurgårdsloppet till minne av Prins Bertil.

Det hela började 1950 när Harry på ett Barnens Dag-lotteri vann 5.000:-. Vinsten omvandlades direkt till en Volkswagen och så började karriären i bilorientering men de stora framgångarna lät inte vänta på sig. Harry lyckas bra i sin sport så 1954 fick han ett fabrikskontrakt, vilket innebar att han fick köpa bilar till starkt reducerade priser. Han blev också erbjuden att köpa en Porsche inför starten i Midnattsolsrallyt 1954 och det slutade med en fjärdeplats i klassen och en åttondeplats totalt året därpå. 1956 blev det stora genombrottet för Harry genom seger i Midnattsolsrallyt. Harry var nu en etablerad förare och tävlade flitigt både hemma och utomlands som i det Holländska Tulpanrallyt.

Själv minns jag denne vänlige och pratglade man som vi som gillar motorsport alltid hade omkring oss. Han dök upp där man minst anade och var en mästare på att marknadsföra sig. Det kommer att bli tomt och sporten vill alltid minnas honom. Bilden på Harry är tagen vid Midnattsolsrallyt 2006 och den härliga bilden av CG Hammarlund, Gunnar Lijledahl tillsammans med några kompisar har är tagna av Willy Berg, och det svartvita kontrastfotot är taget av Lars Malm i Ljungby.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest