Leif Norberg är död

Jag nås på fredagsmorgonen den 3 oktober att vännen Leif Norberg har avlidit vid 68 års ålder efter en längre tids sjukdom. Det är med stor bestörtning budet når mig och vår långa vänskap är nu bruten. Jag lärde känna Leif och hans glada och positiva hustru Judy i början av 80-talet. Leif arbetade då för Huskvarna och var aereamanager för den del av företaget som sysslade med bland annat motorsågar. Leif bodde och arbetade under fem år i Australien för företaget, men flyttade sedan till Kuala Lumpor i Malaysia där man bodde i nästan femton år. Leifs stora intresse för motorsport började tidigt i livet och som ung tävlade han i motocross på hög nivå samtidigt som han var med och utvecklade Huskvarnas motorer. En motor som senare företaget vann VM med.

Leif beskyllde alltid mig för att vara den som fick honom att rikta intresset mot den historiska racingen och snart var han så invecklad i den att det blev till ett yrke då han kom hem till Sverige igen efter alla år borta i Asien. Han tävlade själv med stor framgång i Malaysia och i länderna i Asien. Utöver det egna tävlandet så drev han ett Team där bland annat Niclas Jönsson körde en i en formelbilsklass som hette Formula Ashia. Niclas som för Team Itchi Ban vann SM i Formel 3 1990-91. Leif och Niclas har hela tiden haft kontakt med varandra även då Niclas emigrerade till USA och där är en mycket uppskattad förare.
I Jönköping drev Leif sin företag, Norberg Motorsport, där även hustru Judy var aktiv med bokföring och allt annat praktiskt. Nu har vi med hjärtat i historisk racing förlorat en ikon och en kompis som alltid ställde upp och hjälpte till, både praktiskt och med sitt stora kunnande.

1998 var Leif och jag på den första upplagan av Goodwood Revivel och som idag är en av de största evenemangen för historiska bilar. Bilden av Leif i depån där han i djup begrundan tittar på alla de gamla klassiska Formelbilarna gör mig rörd och tårögd. Tänk vad mycken kunskap och entusiasm som nu gått förlorad. Han kunde ringa mig efter någon sändning jag gjort på Eurosport och med stor frenesi prata om vad han upplevt på TV-skärmen. Jag fick ovärderliga tips och information om platser och förare som han kände. Hans närverk var enormt och Leif hade många vänner runt om i världen som idag sörjer en vän. Mina tankar går till Leifs familj, Judy och döttrarna Tiffany och Susanna, samt till hans två döttrar i ett tidigare äktenskap. Alla har dom nu förlorat en älskad make och en far. Jag kommer att sakna dina telefonsamtal Leif. Dom började alltid: Hej det är Leif – har du hört vad som hänt? Vet att jag tänker på dig Leif och att jag alltid kommer att sakna dig.

Vila i frid!

Jan Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest