Rallycrossmästare från Övre Norra

De flesta av oss motorintresserade har fått oss serverat att Rallycross skapades när RAC rallyt fick ställa in för Mul –och klövsjukan hösten 1967. Så är emellertid inte fallet. Den första rallycrosstävlingen med rallybilar hade redan genomförts i februari samma år. Då som ett TV sänt evenemang av kanalerna BBC och ITV. Det kördes i en engelsk park och vann gjorde Vic Elford med en Porsche. Han var en av de stora rallyförarna under 1960-talet. Kanske var det denna TV sändningen RAC funktionärerna kom ihåg när mängder av åskådare kommit till starten för RAC rallyt och nåddes av beskedet att tävlingen inte fick köras. I all hast drog man igång en rallycrosstävling där förarna startade med fem sekunders mellanrum och succén var given. Det här gillade folk minst lika bra som rally.

Det skulle gå ända till 1971 innan grenen kom till Sverige. Den första rallycrosstävlingen som arrangerades i vårt land var den ”provtävling” som SMK Hedemora körde den 17 oktober 1971. Det blev en sanslös publiksuccé då hela 6000 åskådare tryckte sig in i den tidigare motocrossbanan. Det kan ha varit ännu fler. Arrangörerna tyckte de tagit i i överkant och tryckt upp 4000 biljetter. När de sålts ut hade de längre ingen kontroll på hur många som kom in, bara att det var tusentals fler. Per Eklund som vi alla känner till blev historiskt med att vinna Sveriges första rallycrosstävling och den karln tävlar än. Till det får vi bara buga och bocka.

Vännäs MK och Pengorsbanan stod för vår premiär

Året efter, den 17 juli 1972 skedde rallycrosspremiären i vårt Övre Norra bilsportdistrikt. Jag minns själv hur vi åkte de 35 milen enkel väg till Vännäs för att se den här nyheten. Det vi fick se var ingen mindre än isbanekungen P O Boström från Skellefteå som vann och på så sätt blev historisk i vårt distrikt.

Så här ser resultatslistan ut från premiären
1) P O Boström    VW 1302    Skellefteå MS
2) Mikael Nordström    VW 1500    SMK Sundsvall
3) Bengt Wännman    Opel    Umeå AK
4) Jan Hållander    Volvo    Ö-Viks MK

Knappt hade dammet lagt sig och vi försvann bort i skogen där vi tältat. Ja man tältade faktiskt på den här gamla goda tiden. Runt Pengforsbanan växte de upp, tälten stod med armbågs lucka och vi förbrödrade oss med varandra och smälte vad vi sett. Morgonen därpå var det bara att gnugga sömnen ur ögonen och på nytt ta posto längs Pengforsbanan för redan dagen efter kördes tävling nummer två i Övre Norra. Ännu fler åskådare hade anlänt, jag gissar på att vi nog var runt 3000 personer på plats. Vi fick då se hur rallystjärnan Åke Nilsson från MS Umeå vann med sin VW 1302. Åke var en etablerad rallyförare med mängder av totalvinster i skogssporten. Att han skulle vara bra även i den här grenen tog vi för givet, men vad jag vet gjorde han inga fler framträdande inom rallycross. Mikael Nordström blev på nytt tvåa och trea slutade gårdagens vinnare P O Boström. Ett för oss norrlänningar intressant namn körde in som fyra, nämligen ingen mindre än Roland ”Grus-Kalle Brändström. De flesta av oss vet att han blev en stor rallycrosstjärna med inte mindre än 35 segrar innan karriären var över. Roland och Ture Karlsson var de två som huserade vilt i resultatslistorna i åratal framåt.

Mesta vinnarna från Övre Norra

Nu vet ni hur allt började. Jag skall för skojs skull och för att det är så förbålt roligt att hålla på med statistik utse här och nu vem som från 1972 till dags dato är vår okrönte Rallycrosskung i Övre Norra. Många tippar säkert på ”Grus-Kalle” eller Ture Karlsson efter deras röjningar i prislistorna från 1970 och 80-talet. Thomas Rådström måste ligga bra till gissar säkert någon. Karl Gunnar Lindqvist får säkert en och annan röst. Det är många kandidater vill jag lova.

Men det finns en som sticker ut mer än alla andra och det är OLA STENVALL från Skellefteå. Han har till dags dato kunnat kreditera sig för inte mindre än 41 segrar i rallycross. Första gången vi hittar Ola i några rallycross sammanhang är i Piteå juni månad 1996. Han blir då trea efter Pär Lundström och Per Grahn. Året efter vinner han sin första seger, även det i Piteå och efter det har det blivit 40 till och den sista så sent som 2009 så än kan han frisera sin topplisteplacering. I maratontabellen. Olas största meriter är nordisk mästare år 2000, vinnare av EVO-cupen 2003, 2004 och 2005.

Vi får gå minst 30 år bakåt i tiden för att hitta någon som är i närheten av Olas segersvit. VI hittar då Roland ”Grus-Kalle” Brändström från Umeå med 35 segrar i rallycross. Han var en innovatörernas mästare. Vem minns väl inte de balansvikter han monterat in i bilen på att få bästa körförmåga, hans fyrhjulsdrivna PV, eller hans luckor i kofferten där han skottade in sand på istävlingarna. Just i startögonblicket drog han i en spak och luckorna till sandbehållarna öppnades och ett fint sandlager rann ned framför drivhjulen och gav bättre fäste. Därifrån kom också hans kända namn ”Grus-Kalle”. Han var med redan när premiärtävlingen kördes i Vännäs 1972 men fick vänta fem år till innan han vann första rallycrosstävlingen i Vännäs 4 september 1977 med Ture Karlsson tvåa.
Roland Brändströms främsta meriter är totalseger i Volvo cupen 1978 och 1981 samt seger i Sverige cupen 1982 och 1984.

Ture Karlsson Umeå blir trea i den här maratontabellen med 31 rallycrossegrar. Han började på allvar 1973 med sin välkända Saab V4 och var en mästare i att handskas med den bilen. Första totalsegern bärgade han i Skellefteå 26 september 1976. Sedan rullade det ihop med ytterligare 30 segrar innan han lade hjälmen på hyllan. Tures största merit är när han vinner SM guld 1987 i klass 2 för superbilar. Han öppnade så att säga Norrlandsfönsret i den sporten och fick förstås efterföljare i Sven Lestander, Håkan Johansson (3 SM guld), Eva Britt Sandström i tjejklassen, Ingemar Bjöörn och i modern tid Fredrik Tiger.

Fjärde man på maratonlistan är friskusen Pär Lundström från Piteå. Han körde ihop totalt 29 segrar under sin dryga 15 år långa karriär. Redan 1981 presenterade han sig i prislistorna med att bli trea i Volvo-cup deltävlingen i Älvsbyn, en klubb han då tävlade för. 1982 vann han sin första rallycross i Skellefteå. Inledningsvis körde han en Volvo 142, men bytte senare bil till Ford Escort och klubb till Piteå MS och då började segrarna komma slag i slag. Hans sista rallycrosseger kom i Luleås DM tävling 1996. Då hade han varit aktiv i 15 år och kört till sig 29 segrar. Pär körde sällan i södra landsändan, utan höll mest till i Norr- och Västerbotten.

Karl Gunnar Lindkvist är femma på maratonlistan med 22 segrar. Första gången vi stöter på ”KG” är när han vinner en rallycross B tävling i Älvsbyn vid PT cupen 1993. Han körde ytterligare Rallycross B tävlingar med fyra vinster samma år. Första ”riktiga” rallycrossegern tar han hem 1996 i Umeå före Ingemar Bjöörn och Pär Lundström. Han bytte senare klubb till Bolidens MK och bil till en Volvo S 40. Hans främsta merit är totalseger i EVO-Cupen 2002. Sin sista och 22: a seger kom i SM tävlingen i Strängnäs där han segrade i Supernationella klassen. Den aktive idag som har stor chans att klättra på listan är Fredrik Tiger, Kalix MK som kört ihop 17 segrar och ligger sexa i maratontabellen.

Text: Eilert Gezelius

Flest segrar av Övre Norras förare
1) Ola Stenvall    Skellefteå MS        41 segrar
2) Roland Brändström    Umeå AK/MS Umeå        35 ””
3) Ture Karlsson    MS Umeå            31 ””
4) Pär Lundström    Älvsbyn MS/Piteå MS        29 ””
5) K G Lindkvist    Skellefteå MS/Bolidens MK    22 ””
6) Fredrik Tiger    Kalix MK            17 ””
7) Thomas Rådström    Vännäs MK            16 ””
8) Sören Berggren    Piteå MS            13 ””
8) Håkan Johansson    Umeå AK            13 ””
10) Ingemar Bjöörn    Umeå AK/Vännäs MK        12 ””
10) Jens Lundkvist    Jokkmokk MS/Älvsbyns MS    12 ””
12) Jens Lindberg    Skellefteå MS        10 ””
13) Tony Karlsson    Piteå MS              9 ””
13) Thomas Öhman    Älvsbyns MS          9 ””
15) Rune Lindfors    Skellefteå MS          8 ””
15) Johan Stenvall    Skellefteå MS          8 ””
17) Jan Christer Carlsson    Skellefteå MS          7 ””
17) Hans Nilsson    Skellefteå MS          7 ””
19) Gunnar Nordström    Umeå AK              6 ””
19) Stig Marklund    Umeå AK              6 ””

Förklaring: På senare tid har florerat ett otal klasser/cylindervolym. I ovanstående sammanställning har enbart huvudklassen i tävlingarna medräknats. Alltså inte RCB, 2400, 2350, 2150 eller juniorklasser har medtagits.

Mästerskap erövrade av förare från Övre Norra SM
1987    Ture Karlsson    MS Umeå        Kl 2 Superbilar
1988    Sven Lestander    Arjeplogs MS    Sportbilar
1989    Håkan Johansson    Umeå AK        Nationella
1989    Eva Britt Sandström    Umeå AK        Tjejklassen
1990    Håkan Johansson    Umeå AK        Nationella
1991    Håkan Johansson    Umeå AK        Nationella
1999    Ingemar Bjöörn    Vännäs MK        Supernationella
2009    Fredrik Tiger        Kalix MK        Supernationella
2010    Fredrik Tiger        Kalix MK        Supernationella

Nordiska mästare
1989    Håkan Johansson    Umeå AM        Nationella
2000    Ola Stenvall        Bolidens MK        Supernationella

Scandinavian Cup
1987    Thomas Rådström    Vännäs MK

Riksmästare
1988    Eva Britt Sandström    Umeå AK        Tjej RM
1997    Katarina Sjögren    Norsjö MS        Tjej RM

Volvo cupen
1978    Roland Brändström    MS Umeå
1981    Roland Brändström    MS Umeå

Sverigecupen
1982    Roland Brändström    MS Umeå
1983    Ture Karlsson    MS Umeå
1984    Roland Brändström    MS Umeå

EVO-cup
2001    Ingemar Bjöörn    Vännäs MK    Klass 1
2001    David Forsberg    Piteå MS    Klass 2
2002    Karl Gunnar Lindkvist    Bolidens MK
2003    Ola Stenvall        Skellefteå MS
2004    Ola Stenvall        Skellefteå MS
2005    Ola Stenvall        Skellefteå MS

Pin It on Pinterest