Achille Varsi

Achille Varsi, född 1904 var en av de stora på 30-talet och kanske ett av de mera tragiska öden i sporten på den tiden. Achille startade sin karriär på motorcykel som många av de stora på den tiden. Tazio Nuvolari var en av de samtida och de kom att mötas många gånger. Varsis öde kom att heta IlsePietsch, en dam som var gift med en racerförarkollega till Varsi och det kom att utspela sig i en dramatisk romans. Varsi beslöt sig att ingå i Auto Unions lag mellan åren 1935 – 37. Den här flytten innebar stora problem för Varsi som lurades av Ilse att injicera morfin och det slutade med att Varsi drog sig tillbaka och genomgick en behandling för att bli ren igen. Achille Varsi är den ende föraren som samma år, 1934, vann både Mille Miglia och Targa Florio. Bilden från 1932 års Tunis Grand Prix, en fantastisk bild för övrigt, vanns av Achille Varsi med Marcel Lehoux i en Bugatti på andraplats.. Varsi körde också en privatanmäld Bugatti. På bilden, som är startuppställning ses längst till vänster Luigi Fagiolo i en Maserati. Som kuriosa kan berättas av att den Italienske Greven Luigi Castelbarco också fanns med in startfältet i en privatanmäld Bugatti. (se tidigare text och bild om Castelbarco). Achille kom tillbaka på racerbanan men avled efter en krasch i Berns GP 1948.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest