Gott Nytt År

Jag och Bilsportarvet ber att få önska alla våra följare ett Gott Nytt År och hoppas att vi får ett givande 2016 med mycket spännande tillbakablickar i backspegeln.

På vår hemsida, www.bilsportarvet.se ligger nu vårt andra virtuella Bilsportarv ute, eller ska vi kalla det för digital minnesplats. Den här gången handlar det om kanske en av våra största satningar på att få ett internationellt race på hemmaplan. Sveriges sommar Grand Prix 1933 i Skåne och strax utanför Helsingborg, Bjuv, Åstorp och vid foten av Söderåsen. En som vet mycket om detta är vännen Sten Sundström som skrivit artikeln om den här mycket speciella tävlingen. Sten och några av hans kamrater arrangerade en minnes dag 2013 för att fira 80 års-minnet av denna gigantiska händelse i lilla Skåne. Jag ska inte gå händelserna i förväg men så mycket kan sägas att den Italienske Greven Antonio Brivio vann tävlingen som fabriksförare för Alfa Romeo. Antonio vinner också Targa Florio samma år. Läs Stens spännande berättelse om när Sverige var med på kartan i internationell racing. Bilderna visar dels Karl Ebbs Mercedes SSK, idag på museum i Köping, samt Antonio Brivio som segrade i tävlingen.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest