Bästa vänner och Bilsportarvare!

Ett nytt år klappar på dörren och vi kan se tillbaka på det gångna året med både glädje och sorg. Något som jag vill att de här bilderna ska berätta om. Bilsportarvet har varit runt den här sommaren på en mängd olika evenemang och nästan samtliga drabbades av den fantastiska sommaren 2014. För mig startade det hela med Fordonsdag i Klippan och det verkliga dragplåstret, ”Den rytande Draken” och dess ägare Glenn Billqvist gladde oss alla och gjorde dagen till en succé. Sofiero Classic var tillbaka med buller och bång och blev en framgång för arrangörena Torkel och Lasse. Glädjande för oss med hjärtat i historien blev den andraplats av alla bilar på plats var den fina Osca Maserati som vi tidigare berättat om. Så blev det en tur till Ring Knustorp och den Revival som Picko Troberg var skapare av. En härlig tillställning med framför allt det stora tältet där alla 30-talsbilar samlats och där vi kunde se herrar och damer tidstypiskt klädda. Naturligtvis hade vi hoppats på en fortsättning av Vrams GP som firade 80 år i fjol, men arrangörerna valde att vänta något år och så komma tillbaka. Bilden från 80-års jubileet visar Per Wictor Widengrens fina Alfa Romeo Monza som idag ägs av en Engelsman. Så till Jakriborg Prix. Kanske enligt mig en av de trevligaste sammankomsterna för alla med hjärtat i 20-30 tals racing. Denna anspråkslösa tillställning tror jag kan vinna trevlighets pris och en av männen bakom detta är inte oväntat Glenn Billqvist som jag utan tvekan utnämner till årets historiska motorsportprofil. Så till den mer tragiska delen av detta år. Två av mina bästa vänner lämnade oss detta år. Björn Waldegård och Leif Norberg. Björn som vår förste Rally Världsmästare och med en meritlista som saknar motstycke i Svensk Rallysport. Expertkommentator med mig på Eurosport i nästan 20 år. Tanken svindlar och förstå hur roligt vi haft tillsammans. Leif Norberg lärde jag känna för mer än 30 år sedan och med hans bortgång förlorade alla som älskar historisk racing en kunskap och det han inte visste om racerbilar har nu gått förlorat.

Låt oss se framåt och hoppas 2015 blir ett bra år för oss alla. Gott Nytt År önska Bilsportarvet.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest