En av de sista stora legenderna är död

En av de sista stora legenderna är död. Sir Stirling Moss avled idag på morgonen den 12 april i kretsen av sin familj. Stirling blev aldrig världsmästare i Formel 1, klassen han körde från 1951 -1961. Stirling var tvåa åren 1955, 56, 57 och 58. Det många av oss minns är hans fantastiska seger på Mille Miglia tillsammans med sin co-driver Dennis Jenkinsson. Bilen var en Mercedes 300 SLR, en bil han även tävlade med i Sverige på Kristianstads GP. Stirling körde F1 i 10 år och år 1962 kraschade han svårt på Goodwood i en Lotus, vilket så när kostade honom livet. Personligen så träffade jag Stirling 2 gånger då jag bjöd in honom till Norrköpings Grand Prix och så till Sveriges första EM-tävling för historiska racervagnar. Detta på Ring Knutstorp i samarbete med Hyllinge Motorsällskap och RHK (Racerhistoriska Klubben) jag tror året var 1993. För oss med historiskt intresse av motorsport är detta den sista av de stora som lämnar oss och tanken svindlar när man tänker på alla de förare som Stirling tävlat mot under sin långa karriär. 68 F1 lopp, 16 segrar fem andraplatser och tre tredjeplatser. Moss blev för sina insatser invald i International Motorsports Hall of Fame 1990 och Stirling fick även FIA Gold Medal för Motor Sport 2005. En epok går i graven med Sir Stirling Moss. RIP!

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest